Det kan være mange ulike grunner til at folk velger å refinansiere gjelden sin. De fleste i Norge har en eller annen form for gjeld. Enten det er gjeld til kredittkortselskap, et forbrukslån, boliglån eller kanskje lån på bilen og båten. Men, det er heller ikke noe farlig å ha gjeld, så lenge man har kontroll over den og de månedlige avdragene. Gjeld kan dog også bli for dyrt og dette er ofte tilfellet på kredittkort og forbrukslån. Her er renten gjerne veldig høy, noen lån har renter på over 30% og da blir det dyrt i lengden. De store lånene som boliglån, billån eller båtlån kan også ha behov for en endring. Kanskje betingelsene ikke var så bra når du tok opp lånet for noen år siden. Da kan det være penger å spare ved å sjekke ut muligheten for å refinansiere gjelden i en annen bank.

refinansiering

Det er verdt å få med seg at selv om du refinansierer, så får du ikke mindre. Refinansiering er å ta opp et lån og bruke dette til å nedbetale andre lån, slik at du får en lavere rente og dermed et billigere lån. Har du flere gjeldsposter, som kredittkort og smålån og ønsker å refinansiere disse, vil du også få redusert dine termingebyrer ved kun å motta en faktura.

Samle dyre smålån i et større lån

Et større lån gir ofte en bedre rente enn et smålån. Det er nettopp de små forbrukslånene som gjerne har høy rente og det lønner seg derfor å bytte disse ut med et større lån. Det meste av slike lån kan refinansieres uten sikkerhet. Men, skal du refinansiere boliglånet, må du stille med sikkerhet i form av pant i eiendommen. Det samme gjelder også om du skal refinansiere billånet eller båtlånet. Dette er sjeldent et problem, da din opprinnelige långiver har pant fra før av. Så snart du innløser det gamle lånet, vil pantet bli overflyttet til den nye banken.

Høye utgifter til renter og gebyrer

Du lurer kanskje på om refinansiering lønner seg? Den enkleste måten å finne ut av dette på, er ved å sette opp en oversikt over hva slags gjeld du har. Skriv opp alle smålån, kredittkortgjeld, ting du har kjøpt på avbetaling og eventuelt ubetalte regninger. Når dette er gjort, vet du presis hvor mye du trenger å låne til refinansieringen. Neste oppgave blir å regne sammen hvor mye du betaler hver måned i renter, gebyrer og avdrag. Du vil formentlig finne ut at du totalt sett faktisk betaler en god del penger i renteutgifter og gebyrer hver måned, noe som kan bliv et merkbart lavere beløp om du refinansierer gjelden.

Finn det riktige lånet

Ta en titt på nettet og se hva det finnes av muligheter for lån til refinansiering. Du vil nok bli overrasket over hvor mange ulike banker og finansieringsselskaper som tilbyr slike lån. Om du skal refinansiere større lån som boliglån, bør du se etter de store bankene. Disse kan ofte gi deg de beste tilbudene, med den laveste renten. Men, skal du refinansiere smågjeld, som kredittkort, smålån og lignende, kan du søke om et forbrukslån hos en bank eller en låneformidler. De som tilbyr lavest rente, er ofte Bank Norwegian, DNB, Opp Finans og re:member. Her kan du låne inntil kr 500 000 og betale lånet tilbake over 15 år. Med laveste rente på rundt 9%, gir det en merkbar forskjell å ha et stort lån fremfor flere smålån og dyre kredittkort. Hos en låneformidler, som Lendo eller Centum Finans, vil søknaden din bli videresendt til 10-12 ulike samarbeidspartnere. Disse vil vurdere søknaden og sende deg tilbud om lån hvis de mener de kan tilby deg dette. Du vil da få flere tilbud å velge i blant og ofte en fordelaktig rente.

Neste skritt

Når du har fått lånetilbudene, valgt det beste tilbudet og signert på lånedokumentene, vil pengene bli utbetalt. Du kan da begynne prosessen med å få betalt ut den gamle gjelden. Husk at det er viktig å ikke falle for fristelsen til å bruke det nye lånet til annet enn å refinansiere den gamle gjelden, ellers kan du fort havne i store, økonomiske problemer.

Refinansiering