Det kan være mange årsaker til at en ønsker å søke om refinansiering. Gjelder det refinansiering av boliglånet, så kan det hende at du ønsker bedre betingelser enn dem du fikk for flere år siden da lånet ble opprettet. Betingelser på lån endrer seg fortløpende og plutselig kan det være mulig å spare mange penger ved å flytte lånet til en annen bank. Det å flytte boliglånet til en annen bank er også refinansiering. Men før du flytter lånet bør du huske på å få en oversikt over hva det vil koste deg i etableringsgebyr. Slike gebyrer kan være på både kr 5 000 og kr 10 000 på det dyreste, så besparelsen bør være ganske mye større.

Fordelen er at du kan få fradrag på skatten for gebyrer du betaler ved refinansiering av lån. Dette bør du huske når du sender inn selvangivelsen.

Mange aktører å forholde seg til

En av de vanligste grunnene til at mange søker om refinansiering, er dyr kredittkortgjeld og smålån med høy rente. Har du eller dere flere kredittkort, som har blitt brukt en god del, vokser gjelden fort når renten er på mellom 25 og 30%. Med et smålån i tillegg, som har blitt brukt til å kjøpe nye møbler, så blir det mange aktører å forholde seg til og mye penger i renteutgifter. Dette kan få økonomien til å skli litt ut. Det er heldigvis fortsatt mulig å komme tilbake på rett spor, nettopp ved å søke om å refinansiere gjelden til et større forbrukslån.

Et større forbrukslån

refinansieringDet å samle kredittkortgjeld og mindre forbrukslån i et større lån, har flere fordeler. For det første får du ofte en bedre rente på et større lån enn et smålån, og spesielt gjelder dette i forhold til kredittkort. For det andre slipper du å forholde deg til flere ulike aktører, men kan i stedet betale månedlige avdrag til en bank. Dette vil også medføre at du betaler færre termingebyrer. Du kan dermed fort komme til å spare en del penger ved å refinansiere gjelden din.

 

Krav for å søke

Du må ha en fast adresse i Norge samt være norsk statsborger eller ha bodd i Norge i minimum 3 år. I tillegg må du hos de fleste ha fylt 20 år for å kunne søke og du må ha en fast inntekt på rundt kr 200 000. Det er ikke umulig å få godkjent en lånesøknad selv om du har fått en betalingsanmerkning. De fleste bankene vil nok si nei, men skulle du ha kommet på etterskudd med betalingene, slik at lånet har gått til inkasso, kan du søke hos Bluestep. Dette krever at du kan stille sikkerhet i form av fast eiendom. Til gjengjeld vil de kunne hjelpe deg med refinansiering av all gjelden din. Når det gjelder refinansiering av boliglånet ditt, så vil det samme gjøre seg gjeldende. Du får godkjent det nye lånet ditt, men den nye banken må ha pant i eiendommen. Så snart lånet har blitt betalt ut hos din gamle bank, blir pantet slettet og den nye banken tar over.

Refinansiering